Bazalkové pesto
Suroviny
Bazalka 3 hrsti
Sůl ½ ČL - nejlépe hrubozrnná mořská
Olivový olej 50 ml co nejkvalitnější
Česnek 3 stroužky
Piniové oříšky 50g
Parmazán 4 PL - čerstvě nastrouhaný
Postup:
Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložte do hmoždíře nebo třecí misky a rozetřete je se solí na hladkou pastu.
Snažte se je spíš roztírat mezi tloukem a stěnou misky, než byste do nich jen bušili ve středu misky. Hrubozrnná sůl je výhodou, protože pomáhá při tření.
Ve chvíli, kdy jsou lístky rozmělněné, přidejte olej. Přilévejte ho pomalu a kašičku stále míchejte, aby byla hladká a krémovitá. Přidejte česnek a dál třete. Česnek má být z pesta cítit, nikoli mu vévodit.
Vsypte piniové oříšky i všechen parmazán a dál třete. Výsledkem by měla být hladká hmota. Pesto můžete ještě osolit a opepřit, ale nezapomínejte ochutnávat – sýr je slaný a česnek sám o sobě dodává ostrost.