Příprava
brambor: Brambory oloupejte, uvařte do měkka a poté je rozmačkejte na
hladkou kaši. Nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.
Těsto:
Ve velké míse smíchejte vychladlé brambory, mouku, cukr, vanilkový cukr,
prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte vejce, mléko a rozpuštěné máslo.
Vše dobře promíchejte, až vznikne hladké a vláčné těsto.
Tvarování:
Z těsta vytvořte malé kuličky o velikosti vlašského ořechu. Můžete si
pomoci trochou mouky, aby se těsto nelepilo na ruce.
Smažení:
Ve větším hrnci nebo hluboké pánvi rozpalte olej na cca 170–180 °C.
Koblížky smažte postupně do zlatova, asi 3–4 minuty z každé strany. Po
usmažení je nechte okapat na papírové utěrce.
Obalení:
Smíchejte cukr se skořicí a ještě teplé koblížky obalujte v této směsi.
Podávání:
Bramborové koblížky podávejte teplé. Můžete je doplnit třeba zakysanou
smetanou nebo domácí marmeládou.