Bramborové koblížky s cukrem a skořicí

03.10.2024

Ingredience:

  • 500 g brambor (moučné, např. varný typ C)
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • Špetka soli
  • Olej na smažení

Na obalení:

  • 100 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Postup:

  1. Příprava brambor: Brambory oloupejte, uvařte do měkka a poté je rozmačkejte na hladkou kaši. Nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Těsto: Ve velké míse smíchejte vychladlé brambory, mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte vejce, mléko a rozpuštěné máslo. Vše dobře promíchejte, až vznikne hladké a vláčné těsto.
  3. Tvarování: Z těsta vytvořte malé kuličky o velikosti vlašského ořechu. Můžete si pomoci trochou mouky, aby se těsto nelepilo na ruce.
  4. Smažení: Ve větším hrnci nebo hluboké pánvi rozpalte olej na cca 170–180 °C. Koblížky smažte postupně do zlatova, asi 3–4 minuty z každé strany. Po usmažení je nechte okapat na papírové utěrce.
  5. Obalení: Smíchejte cukr se skořicí a ještě teplé koblížky obalujte v této směsi.
  6. Podávání: Bramborové koblížky podávejte teplé. Můžete je doplnit třeba zakysanou smetanou nebo domácí marmeládou.