Bramborové muffiny se slaninou a sýrem

03.10.2024

Ingredience:

  • 500 g brambor (ideálně moučné)
  • 150 g slaniny
  • 150 g tvrdého sýra (např. čedar nebo gouda)
  • 2 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 cibule (volitelné)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Špetka muškátového oříšku (volitelné)
  • Olej nebo máslo na vymazání formy

Postup:

  1. Příprava brambor: Brambory oloupejte, uvařte do měkka v osolené vodě a následně je rozmačkejte na kaši. Nechte je lehce vychladnout.
  2. Slanina: Mezitím si nakrájejte slaninu na menší kousky a orestujte ji na pánvi do zlatova. Pokud chcete, můžete přidat na drobno nakrájenou cibuli a orestovat ji spolu se slaninou.
  3. Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte rozmačkané brambory, vejce, smetanu, mouku a prášek do pečiva. Přidejte orestovanou slaninu (a cibuli, pokud jste ji použili) a nahrubo nastrouhaný sýr. Ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
  4. Pečení: Formu na muffiny vymažte olejem nebo máslem. Do každé formičky naplňte připravené těsto (asi do 3/4 výšky).
  5. Pečte: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20-25 minut, dokud nejsou muffiny zlatavé a pevné.
  6. Podávání: Muffiny podávejte teplé, například s čerstvým salátem nebo jako přílohu k polévce