Bramborové smaženky s dušenými jablky
Na 4 porce:
Bramborové těsto:
350 g ve slupce uvařených brambor
90 g hrubé mouky
50 g krupice
Sůl dle chuti
1 vejce
50 g cukr krystal
½ prášku do pečiva
Na smaženky:
2 jablka
50 g cukr krystal
2 lžíce brusinek
30 g másla
Cukr moučkový na posypání
Skořice mletá - 1 lžička
500 ml oleje na smažení
Postup přípravy:
Brambory si oloupejte a propasírujte, případně nastrouhejte na jemném struhadle.
Přidejte vejce, mouku, krupici, sůl a vypracujte těsto.
Teprve až se vám těsto spojí, přidejte cukr a prášek do pečiva. V této chvíli je nejlepší, když těsto přendáte na pracovní desku nebo vál a oběma rukama z něho vypracujete hladké těsto.
Hotové těsto si rozválejte na 2cm plát a tvořítkem nebo sklenicí vykrájejte kolečka.
Ta následně vkládejte do rozpáleného oleje a smažte z obou stran do zlatova.
V hrnci si rozpusťte máslo, vložte na plátky nakrájená jablíčka zbavená jadřinců. Pokud se jedná o zimní, nebo jablka ne zcela ve formě, klidně je i oloupejte.
Přidejte cukr, skořici, brusinky a chvíli nechte podusit zhruba 5 minut.
Smaženky dejte na talíř přelijte sušenými jablky a posypte moučkovým cukrem.
Osobně doporučuji dát navrch ještě oslazenou zakysanou smetanu.