Červenočočkový dhal s cizrnou

30.11.2021

Suroviny

1 lžička římského kmínu

1 polévková lžíce ghí - přepuštěné máslo, lze nahradit 2 lžícemi rostlinného oleje

1 cibule

1 lžička sušeného koriandru

1 zázvor (čerstvý)- 2cm kousek nakrájený nadrobno

2 stroužky česneku

1 chilli paprička

1 polévková lžíce kurkumy (mletá)

Hrst čerstvého koriandru

1 lžička mleté papriky

300 g rajčatová passata - drcená konzervovaná rajčata

350 ml zeleninového vývaru

200 g červené čočky

400 g cizrna konzervovaná, scezená a propláchnutá

1 citron

Sůl

Arabský chléb k podávání

Postup:

V rendlíku nasucho mírně opražte římský kmín, přidejte ghí (nebo olej), cibuli, zázvor, česnek a chilli papričku a za stálého míchání opékejte 2-3 minuty. Poprašte kurkumou, koriandrem a paprikou, pár vteřin opékejte, zalijte passatou a vývarem, vsypte čočku. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod po- kličkou asi 12-15 minut. Zhruba po 5 minutách přidejte cizrnu. Asi 2 minuty před koncem vaření přidejte citronovou kůru podle chuti.

Dolaďte solí a citronovou šťávou. Podle chuti ozdobte koriandrem. Podávejte s chlebovými plackami.