Červenočočkový dhal s cizrnou
Suroviny
1 lžička římského kmínu
1 polévková lžíce ghí - přepuštěné máslo, lze nahradit 2 lžícemi rostlinného oleje
1 cibule
1 lžička sušeného koriandru
1 zázvor (čerstvý)- 2cm kousek nakrájený nadrobno
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
1 polévková lžíce kurkumy (mletá)
Hrst čerstvého koriandru
1 lžička mleté papriky
300 g rajčatová passata - drcená konzervovaná rajčata
350 ml zeleninového vývaru
200 g červené čočky
400 g cizrna konzervovaná, scezená a propláchnutá
1 citron
Sůl
Arabský chléb k podávání
Postup:
V rendlíku nasucho mírně opražte římský kmín, přidejte ghí (nebo olej), cibuli, zázvor, česnek a chilli papričku a za stálého míchání opékejte 2-3 minuty. Poprašte kurkumou, koriandrem a paprikou, pár vteřin opékejte, zalijte passatou a vývarem, vsypte čočku. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod po- kličkou asi 12-15 minut. Zhruba po 5 minutách přidejte cizrnu. Asi 2 minuty před koncem vaření přidejte citronovou kůru podle chuti.
Dolaďte solí a citronovou šťávou. Podle chuti ozdobte koriandrem. Podávejte s chlebovými plackami.