Chřestový krém se smetanou
Ingredience
500 g umytých šlupek z chřestu - získali jsme loupáním
4 výhonky zeleného nebo bílého chřestu
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce hladké mouky
4 lžíce másla
125 ml smetany ke šlehání
1 lžíce nasekané petrželky
Příprava jídla
1 Chřestové slupky umyjeme a dáme vařit. Zelený, nebo bílý chřest uvaříme doměkka, pokrájíme na špalíčky a necháme stranou. Dřevnaté konce odkrojte. Slupky a odřezky vařte v 700 ml osolené vody se solí. Vývar sceďte po asi 20 minutách.
2 Mouku osmahněte nasucho, až hezky zavoní (nesmí ztmavnout), a rozmíchejte s čerstvým máslem. Zalijte chřestovým vývarem a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte mírným varem 15 minut. Polévku osolte, opepřete. Přidejte chřest a smetanu.Podávejte posypané petrželkou a můžete i s krutóny z bílého chleba.