Chřestový krém se smetanou

07.05.2020

Ingredience

    • 500 g umytých šlupek z chřestu - získali jsme loupáním

    • 4 výhonky zeleného nebo bílého chřestu

    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

    • 2 lžíce hladké mouky

    • 4 lžíce másla

    • 125 ml smetany ke šlehání

    • 1 lžíce nasekané petrželky

Příprava jídla

1 Chřestové slupky umyjeme a dáme vařit. Zelený, nebo bílý chřest uvaříme doměkka, pokrájíme na špalíčky a necháme stranou. Dřevnaté konce odkrojte. Slupky a odřezky vařte v 700 ml osolené vody se solí. Vývar sceďte po asi 20 minutách.

2 Mouku osmahněte nasucho, až hezky zavoní (nesmí ztmavnout), a rozmíchejte s čerstvým máslem. Zalijte chřestovým vývarem a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte mírným varem 15 minut. Polévku osolte, opepřete. Přidejte chřest a smetanu.Podávejte posypané petrželkou a můžete i s krutóny z bílého chleba.