Orientální polévka z červené čočky
Ingredience
1 hrnek červené čočky
2 lžíce olivového oleje
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce kurkumy nebo kari koření
cca 4 cm velký kus čerstvého zázvoru
lžíce citronové šťávy
1 400ml konzerva krájených rajčat (nebo 4 větší čerstvá rajčata, ale konzervovaná - rozvařená jsou v tomto případě lepší)
1,3 l zeleninového vývaru
sůl a pepř dle chuti
čerstvé bylinky na ozdobu
Příprava jídla
Čočku dobře propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. V hrnci rozehřejeme olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek a asi 5 minut opékejte. Poté přidejte kari a najemno nastrouhaný zázvor a nechte ještě minutku osmahnout. Přidejte čočku, krájená rajčata a zalijte vývarem, dobře promíchejte, přikryjte a přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut, dokud není čočka měkká. Dochuťte pepřem a solí a případně i šťávou z citronu.