Domácí kečup

13.07.2020

Suroviny:

2 kg čerstvých, zralých rajčat

150 g rajského protlaku, ideálně v kvalitě BIO

200 g třtinového cukru

350 g oloupaných, jadřinců zbavených a nastrouhaných červených jablek (štrúdláky)

50 ml červeného vinného octa, Aceto vino rosso,

2,2 litru vody na zalití na vaření během přípravy

Koření: 15 g soli, špetka nového koření mletého, pepř, 1 bobkový list, špetka skořice, 40 g najemno nakrájené cibule, 10 gramů najemno nakrájeného česneku

Postup: Třtinový cukr lehce zkaramelizujeme, přidáme očištěná a nastrouhaná jablka, chvíli společně podusíme. Přidáme rajčata, protlak a zalijeme vodou. Společně zarestujeme (ne při příliš vysoké teplotě), abychom základ spojili ve hladkou hmotu. Postupně přidáme zbytek uvedených ingrediencí v receptu a zalijeme červeným vinným octem. Takto vše pomalu a pozvolně vaříme na mírném ohni a průběžně mícháme. Celková doba vaření je kolem 4 až 5 hodin. Veškeré ingredience se musí chuťově spojit a rajčata musí být rozvařená na téměř hladkou konzistenci. Odvaříme do hladké konzistence, aby byl kečup bez vody. Poté necháme kečup dojít/uklidnit další hodinu na vypnutém sporáku, aby se ustálila chuť.

Chladnoucí hmotu přepasírujeme přes pasírku nebo hustý cedník. Vlažný kečup se musí pasírovat několikrát za sebou, aby nám vznikla hladká konzistence a všechny chutě se dobře propojily a uvolnily.

Důležité: kečup se nesmí mixovat mixerem, abychom zachovali červenou barvu!

Dle potřeby ještě jednou přepasírujeme do hladké konzistence a dle potřeby dochutíme. Kečup lijeme do sterilizovaných sklenic, pokud ho chceme uchovávat déle mimo chladničku, ještě v uzavřených nádobách 20 - 25 minut sterilizujeme na 80 ⁰C.