Domácí sulc

01.02.2024

Suroviny

vepřové koleno 2 ks

divoké koření:

2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření

cibule 2 ks - oloupané + k podávání

celer ½ ks

mrkev 2 ks

petrželka 1 ks

ocet 2 PL - kvasný lihový

sůl

okurky nakládané 5 ks - pokrájené

vejce 2 ks - vařená natvrdo a nakrájená

petrželka 1 svazek

beraní rohy

chleba - k podávání

Postup

Kolena vložte do hrnce, přidejte koření a cibuli, zalijte asi 2 litry studené vody tak, aby bylo maso ponořené, a přiveďte k varu.


Vařte 1,5–2 hodiny, až se maso bude oddělovat od kosti. Na posledních asi 10 minut přidejte kořenovou zeleninu (nesmí se rozvařit).


Přeceďte a vývar uchovejte.


Vývar vařte dál, až se jeho objem zmenší asi na 750 ml. Osolte, okyselte podle chuti a znovu přeceďte přes jemné plátýnko a promíchejte s petrželkou.


Maso z kolen oberte, odstraňte šlachy, kůži a co nejvíc tuku (záleží na vaší chuti).


Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta, mrkev, celer, petržel, vejce a nakládané okurky na úhledné kostky.


Zeleninu s masem promíchejte s polovinou vývaru a navrstvěte do paštikové formy.


Zalijte zbytkem vývaru, překryjte potravinářskou fólií a dejte na 24 hodin do chladničky ztuhnout (v chladu vydrží asi 3 dny).


Sulc podávejte pokrájený na plátky s beraními rohy a chlebem; doplnit ho můžete kolečky cibule.