Domácí tlačenka
2 kg vepřové maso z plece, krkovice, kolen
2 kg vařené maso tučné . z hlavy, nebo laloku,...
vepřové nožičky
400 g vepřová játra
100 g vepřová srdce, slezina, ledvina
500 g vepřové kůže vařená - získaná při stahování sádla
0,50 l vývar nemastný
10 g pepř mletý
3 g nové koření mleté
30 g česnek
80 g sůl
majoránka
Postup:
Pro přípravu tlačenky uvaříme maso tak, aby zůstalo poněkud tužší, játra uvaříme doměkka, kůže a nožičky hodně doměkka. Maso vykostíme a necháme vychladnout, maso z hlavy zbavíme ušních chrupavek, vše nakrájíme na kostky o hraně 1-2 cm, vařená játra a ostatní droby na kostičky menší. Maso z nožiček a kůži pomeleme, vložíme do velké mísy, zalijeme odmaštěným vývarem, ve kterém jsme rozmíchali koření s trochou soli a dobře promícháme.
Směs plníme do pečlivě vypraného žaludku a papírových obalů, dobře zavážeme, vložíme do vařící polévky nebo vody, přivedeme k varu a propíchneme čistou špejlí (tím je zbavíme vzduchu). Teplotu snížíme na 90 °C a vaříme 2-2 1/2 hodiny.
Uvařenou tlačenku vložíme do studené vody, opláchneme, položíme na vál, téměř vychladlé obrátíme, zatížíme prkénkem a necháme zcela vychladnout.