Domácí zavináče
Ingredience
4 cejni s kůží (každý 150-200 g), vykuchaní
sůl a čerstvě mletý pepř
1 cibule, nakrájená na kolečka
Celer, mrkev
kysané zelí
NA LÁK
400 ml octa
400 ml vody
1 bobkový list
5 kuliček celého pepře
3 kuličky nového koření
1 lžička koriandrových semen
2 lžíce krystalového cukru
1/2 lžičky soli
Postup:
Všechny suroviny na lák smícháme v hrnci a provaříme cca 5 minut.
Následně necháme vychladit.
Ryby vykostíme tak, aby zůstaly celé, pouze bez páteře, žeber a ploutví.
Ryby osušíme.
½ láku vycedíme.
Mrkev a celer nakrájíme na tenké proužky, cibuli na kolečka.
Zeleninu krátce povaříme v připraveném láku.
Zeleninu a kysané zelí a smícháme a naklademe na střed ryby.
Rybu kolem zeleniny obtočíme a spíchneme párátkem, aby držely závitky.
Ty následně naskládáme do připravené nádoby a zalijeme vychladlým lákem.
Takto připravené ryby necháme macerovat 5-7 dní v chladu.
Podáváme s dobrým chlebem.