Domácí zavináče

21.05.2019

Ingredience

    • 4 cejni s kůží (každý 150-200 g), vykuchaní

    • sůl a čerstvě mletý pepř

    • 1 cibule, nakrájená na kolečka

    • Celer, mrkev

    • kysané zelí


  • NA LÁK

    • 400 ml octa

    • 400 ml vody

    • 1 bobkový list

    • 5 kuliček celého pepře

    • 3 kuličky nového koření

    • 1 lžička koriandrových semen

    • 2 lžíce krystalového cukru

    • 1/2 lžičky soli

Postup:

Všechny suroviny na lák smícháme v hrnci a provaříme cca 5 minut.

Následně necháme vychladit.


Ryby vykostíme tak, aby zůstaly celé, pouze bez páteře, žeber a ploutví.

Ryby osušíme.

½ láku vycedíme.

Mrkev a celer nakrájíme na tenké proužky, cibuli na kolečka.

Zeleninu krátce povaříme v připraveném láku.

Zeleninu a kysané zelí a smícháme a naklademe na střed ryby.

Rybu kolem zeleniny obtočíme a spíchneme párátkem, aby držely závitky.

Ty následně naskládáme do připravené nádoby a zalijeme vychladlým lákem.

Takto připravené ryby necháme macerovat 5-7 dní v chladu.

Podáváme s dobrým chlebem.