Dýňové čatní
Suroviny:
1 kg dýňové dužiny - hokaido, máslová atd.
4 lžičky soli
250 g cibule
půl lžičky sladké papriky
2 bobkové listy
čtvrt lžičky mletého pepře
2 lžíce plnotučné hořčice
1 chilli paprička
120 g krupicového cukru
Postup:
Dýňovou dužinu nakrájejte a rozmixujte, přidejte 2 lžičky soli a chvíli počkejte, až dýně pustí vodu.
Mezitím nadrobno nakrájejte cibuli, třetinu z ní osmažte dozlatova, po odstavení zasypte sladkou paprikou a dejte stranou.
Z dýně slijte přebytečnou vodu a dužinu přesuňte do hrnce. Přidejte bobkové listy, mletý pepř a pod pokličkou duste půl hodiny. Pak vmíchejte plnotučnou hořčici, osmaženou cibuli s paprikou a zbytek syrové cibule, na drobné kroužky pokrájenou chilli papričku, krupicový cukr a 2 lžičky soli.
Vařte do zhoustnutí, odstavte a plňte do malých skleniček. Sterilujte 30 až 40 minut v páře nebo ve vodě ohřáté na 75 až 80 °C.