Falafel

26.06.2019

SUROVINY (35-40 KS Kuliček)

  • Sušená cizrna 450 g

  • Cibule 1 ks

  • Česnek 3 stroužky

  • Sůl 2 lžičky

  • Římský kmín 2 a 1/2 lžičky

  • Špetka čerstvě mletého pepře

  • Mletý koriandr 1 a 1/2 lžičky

  • 2 kusy zelené papriky

  • Špetka kajenského pepře

  • Lžička jedlé sody
  • Olej 250 ml

POSTUP

  1. Cizrnu namočte jeden den před přípravou do studené vody tak, aby nad ní byla alespoň 5cm vrstva. Cizrna se musí nasáknout vodou, podobně jako u přípravy hummusu. Nikdy nepoužívejte cizrnu v konzervě, z té falafel připravit nejde (kvůli vařené cizrně by se totiž kuličky rozpadaly).

  2. Druhý den cizrnu sceďte a propláchněte a společně s česnekem, cibulí a zelenými paprikami namelte na masovém mlýnku.

  3. Do cizrny se zeleninou vložte všechno koření, sodu a petrželku.

  4. Nyní směs pořádně promíchejte.

  5. Můžete v této fázi použít ruční mixér. Jedním ukazatelem, zda je směs dostatečně rozmixovaná, je vytvoření kuličky. Pokud kulička drží pohromadě, je to v pořádku. Pokud se rozpadá, ještě mixujte.

  6. Co se týká chuti, cizrna by měla být spíš slanější, proto ji ochutnejte a případně dochuťte.

  7. Rozmixovanou směs přemístěte do misky, a ještě pořádně promíchejte.

  8. Takto připravenou směs nechte přikrytou odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny, ze zkušenosti ale musím říct, že je to lepší přes noc.

  9. Cizrnu vyndejte z lednice a začněte tvořit kuličky. Snažte se, aby byly stejně velké, aby se všechny rovnoměrně propekly.

  10. Nyní je na řadě nejdůležitější část a tou je smažení. Je nutné, aby kuličky v oleji vyloženě plavaly, respektive, aby byly celé ponořené, jinak se rozpadnou. Další důležitá věc je teplota oleje.

  11. Měl by mít kolem 160 °C, aby se kuličky hezky propekly skrz na skrz. Obecně, pokud smažíte třeba koblížky, vdolky či cokoliv jiného, vyplatí se mít teploměr na vysoké teploty. Já mám tento a používám ho například i při výrobě makronek.

  12. Pokud teploměr nemáte, olej rozehřejte tak na střední až vyšší plamen, nikdy ne na maximum. Až bude olej v provozní teplotě, opatrně do něj vkládejte kuličky.

  13. Počet kuliček, které smažíte najednou, si určete podle velikosti hrnce. Neměly by se vzájemně dotýkat. Až je umístíte do hrnce, každou opatrně podeberte ze dna, aby se odlepila.

  14. Poté už se znovu nepřilepí. Smažte je asi 4 minuty - vyzkoušejte jednu, zda je propečená uprostřed a případně je nechte ještě 1-2 minutky smažit. Hotové kuličky vyndávejte na papírovou kuchyňskou utěrku.

  15. Falafel je skvělý s pita chlebem.

  16. Nakrájejte ho na plátky. Pita chléb naplňte salátem s okurkou, přidejte avokádo, falafel dle chuti a zakápněte zakysanou smetanou nebo jogurtem.