Fermentovaná červená řepa
Ingredience:
Cca 500g řepy červené
Pár kuliček pepře a nového koření
2 bobkové listy
Filtrovaná voda (nebo převařená a vychladnutá)
Kvalitní sůl - na fermentování je ideální himalájská
Postup:
Oloupejte a omyjte řepu.
Nakrájejte si řepu na libovolné kousky - kolečka, půlkolečka, hranolky. A naskládejte je do předem vyvařené sklenice. Proložte jednotlivé plátky řepy také novým kořením, pepřem a bobkovým listem. A zaplňte řepou zhruba 3/4 sklenice.
Připravte si v misce nebo větší sklenici slaný nálev. Používám poměr 1 hrnek vody na 5 g soli. Promíchejte.
Připravenou řepu ve sklenici zalijte nálevem cca 1 cm pod okraj. Snažte se, ať je řepa zcela ponořená, ať vám na povrchu během fermentace nic neplesniví.
Sklenici uzavřete a nechte ji fermentovat na tmavším a lehce chladnějším místě. Případně ji můžete překrýt utěrkou.
Nechte ji takto fermentovat 7 dní, v průběhu ale bude potřeba párkrát sklenici otevřít a pustit ven bublinky.
Po 7 dnech vložte sklenici do lednice a nechte dál fermentovat.