Houbový koláč
Ingredience
25 g másla
1 lžička oleje
250-300 g čerstvých hříbků, nakrájených na plátky
100 g slaniny, nakrájené na malé kostičky
1-2 stroužky česneku, drcené
200 ml smetany ke šlehání
3 vejce
100 g sýra nastrouhaného - eidam, ementál
lístky ze 3 snítek tymiánu
špetka muškátového oříšku
sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
Předehřejte troubu na 200 °C. Listové těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu včetně boků (klidně je může přesahovat, protože těsto z nich mívá tendenci 'sjet') a dejte na 5 minut do trouby, aby lehounce zezlátlo.
Mezitím v pánvi na oleji a másle opečte slaninu s houbami a česnekem dozlatova. Přebytečný tuk slijte a směs přesuňte do mísy. Přimíchejte smetanu, vejce, sýr, tymián a muškátový oříšek. Podle chuti osolte a opepřete.
Směs vlijte do předpečeného korpusu, troubu ztlumte na 180 °C a pečte asi 20 minut, až náplň zpevní. Před podáváním nechte koláč vychladnout.