Hruškové chutney

05.09.2019

Suroviny

  • 1,5 kg hrušek

  • 3 velké cibule

  • trocha kokosového tuku

  • 150 g rozinek

  • 400 g třtinového cukru

  • 250 ml červeného vína

  • 200 ml červeného vinného octa

  • 2 stroužky česneku

  • 1 čili papričky

  • 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru

  • černý pepř, nové koření a mletá skořice

  • 1 lžíce soli (můžeme později ještě dochutit)

Postup

Cibuli nakrájíme na hrubé kostky a vhodíme na rozpálený kokosový tuk. Smažíme naplno asi 2 minuty, za stálého míchání. Poté ztlumíme a smažíme dalších 15 minut, pěkně dozlatova. Občas promícháme, aby se nám cibule nepřipálila.

Přidáme rozinky, opět mícháme asi dvě minuty a nasypeme cukr, který necháme rozpustit a zkaramelizovat. Rozředíme červeným vínem a mírným varem vaříme asi pět minut.

Přidáme česnek na tenké plátky, zázvor, čili papričku a rozdrcené koření. Přidáme vinný ocet a úplně nakonec hrušky nakrájené na drobné kostičky. Kdo chce mít čatní hladké a nevařit ho příliš dlouho, může ovoce rozmixovat v mixéru. Podle chuti přidáme sůl.

Důkladně promícháme a hodinu vaříme. Po hodině varu máme čatní poměrně hotové. Kdo chce, může ho rozmixovat.