Hruškové chutney
Suroviny
1,5 kg hrušek
3 velké cibule
trocha kokosového tuku
150 g rozinek
400 g třtinového cukru
250 ml červeného vína
200 ml červeného vinného octa
2 stroužky česneku
1 čili papričky
2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
černý pepř, nové koření a mletá skořice
1 lžíce soli (můžeme později ještě dochutit)
Postup
Cibuli nakrájíme na hrubé kostky a vhodíme na rozpálený kokosový tuk. Smažíme naplno asi 2 minuty, za stálého míchání. Poté ztlumíme a smažíme dalších 15 minut, pěkně dozlatova. Občas promícháme, aby se nám cibule nepřipálila.
Přidáme rozinky, opět mícháme asi dvě minuty a nasypeme cukr, který necháme rozpustit a zkaramelizovat. Rozředíme červeným vínem a mírným varem vaříme asi pět minut.
Přidáme česnek na tenké plátky, zázvor, čili papričku a rozdrcené koření. Přidáme vinný ocet a úplně nakonec hrušky nakrájené na drobné kostičky. Kdo chce mít čatní hladké a nevařit ho příliš dlouho, může ovoce rozmixovat v mixéru. Podle chuti přidáme sůl.
Důkladně promícháme a hodinu vaříme. Po hodině varu máme čatní poměrně hotové. Kdo chce, může ho rozmixovat.