Hruškový koláč

06.12.2024

Suroviny

tvaroh 150 g

slunečnicový olej 6 PL

vejce 1 ks

vanilkový cukr 2 bal

sůl 1 špetka

kakao holandského typu 1 PL

mouka pšeničná hladká 300 g

kypřicí prášek do pečiva 3 ČL

máslo na vymazání plechu


Na náplň

hruška 1,5 kg - oloupané, zbavené jádřince a nakrájené na plátky, smíchané s kůrou a šťávou z jednoho citronu

citron 1 ks - šťáva a kůra – na ochucení hrušek

vejce 3 ks - žloutky a bílky odděleně

tvaroh 250 g

crème fraîche 250 g

krupicový cukr 75 g

vanilkový cukr 1 bal

škrob 1 PL - kukuřičný

hřebíček 1 špetka - mletý


Postup

Tvaroh, olej, vejce, vanilkový cukr, sůl a kakao smíchejte v míse nebo robotu dohladka. Postupně přidávejte mouku prosátou s práškem do pečiva; pokud je těsto moc tuhé, přidejte 1–2 lžíce vody.

Pak ho rozválejte – vmáčkněte do vymaštěného plechu o rozměrech 30 × 40 cm. Navrch naklaďte hrušky.


Troubu předehřejte na 200 °C.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s tvarohem, crème fraîche, cukrem, vanilkovým cukrem, škrobem a hřebíčkem a opatrně je spojte s bílky.

Směsí rovnoměrně potřete hrušky a dejte péct doprostřed trouby na zhruba půl hodiny, až vršek koláče pěkně ztuhne.