Hruškový koláč
Suroviny
tvaroh 150 g
slunečnicový olej 6 PL
vejce 1 ks
vanilkový cukr 2 bal
sůl 1 špetka
kakao holandského typu 1 PL
mouka pšeničná hladká 300 g
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
máslo na vymazání plechu
Na náplň
hruška 1,5 kg - oloupané, zbavené jádřince a nakrájené na plátky, smíchané s kůrou a šťávou z jednoho citronu
citron 1 ks - šťáva a kůra – na ochucení hrušek
vejce 3 ks - žloutky a bílky odděleně
tvaroh 250 g
crème fraîche 250 g
krupicový cukr 75 g
vanilkový cukr 1 bal
škrob 1 PL - kukuřičný
hřebíček 1 špetka - mletý
Postup
Tvaroh, olej, vejce, vanilkový cukr, sůl a kakao smíchejte v míse nebo robotu dohladka. Postupně přidávejte mouku prosátou s práškem do pečiva; pokud je těsto moc tuhé, přidejte 1–2 lžíce vody.
Pak ho rozválejte – vmáčkněte do vymaštěného plechu o rozměrech 30 × 40 cm. Navrch naklaďte hrušky.
Troubu předehřejte na 200 °C.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s tvarohem, crème fraîche, cukrem, vanilkovým cukrem, škrobem a hřebíčkem a opatrně je spojte s bílky.
Směsí rovnoměrně potřete hrušky a dejte péct doprostřed trouby na zhruba půl hodiny, až vršek koláče pěkně ztuhne.