Husí kaldoun
Husí kaldoun je klasická česká polévka, při které zpracujete i ty poslední zbytky ze svatomartinské husy. Zbytky z pečeně, křídla, krk a všechny droby se budou hodit.
Suroviny
1 l drůbežího vývaru
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
100 ml smetany (30 %)
1 cibule
2 lžíce másla
2 lžíce mouky
obrané maso a vařené drůbky
muškátový oříšek
sůl
100 g široké nudle
Na drůbeží vývar:
4 l vody
2 kg směsi na vývar (skelet syrový nebo z pečeně, křídla, krk, žaludek, srdce)
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
2 stroužky česneku
stonky z petržele
bobkový list
nové koření
pepř
Na játrové knedlíčky:
150 g drůbežích jater
75 g strouhanky
1 vejce
2 stroužky česneku
2 lžíce změklého másla
1 lžíce majoránky
sůl
Postup na vývar
1. Do hrnce dejte skelet, krk, křídla a droby. Zalijte vodou a přiveďte k mírnému varu. Ztlumte plamen na minimum a udržujte teplotu vody okolo 90 °C. Takto pomalu táhněte asi 2 až 3 hodiny. Vysrážené nečistoty na povrchu a přebytečný tuk můžete sebrat lžící.
2. Přidejte oloupanou a nakrájenou kořenovou zeleninu. Cibuli se slupkou, česnek a petrželovou nať. Bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Takto společně dál vývar táhněte dalších asi 60 až 90 minut.
3. Hotový vývar opatrně sceďte. Z kostí oberte maso. Uvařené droby přeberte, očistěte a nakrájejte i s masem na malé kousky. Vývar buď udržujte teplý a rovnou použijte na kaldoun a knedlíčky, nebo jej zchlaďte (popř. i zmrazte).
Postup na knedlíčky
1. Játra očistěte a odblaňte. Poté nahrubo rozmixujte v mixéru (stačí pár vteřin) nebo namelte v mlýnku na maso (použijte hrubší matici).
2. Játra dejte do misky. Přidejte vejce, prolisovaný česnek, majoránku, změklé máslo a sůl. Krátce promíchejte, přidejte strouhanku a vypracujte jednolitou hmotu. Množství strouhanky upravte podle citu. Směs by měla být ještě trochu řídká. Nechte asi 30 minut odležet v lednici - směs by měla pěkně ztuhnout a měla by jít snadno tvarovat.
3. Navlhčete si dlaně vodou. Lžičkou si vždy naberte malý kousek a vytvarujte menší knedlíček. Hotové knedlíčky povařte v horkém vývaru. Stačí 3 až 5 minut podle velikosti.
Postup na kaldoun
1. V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, osolte a orestujte dozlatova. Přidejte cibuli a také orestujte dozlatova.
2. Zaprašte moukou, promíchejte a krátce orestujte. Zalijte vývarem a promíchejte. Přiveďte k varu a povařte asi 30 minut.
3. Přidejte smetanu a muškátový oříšek. Krátce povařte a můžete už odstavit. Přidejte nakrájené droby z vývaru a čerstvou petržel. Podávejte s játrovými knedlíčky a vařenými širokými nudlemi.