Indická květáková polévka
Suroviny
40 g ghí lze použít i přepuštěné máslo
1 cibule
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce zázvoru (čerstvý)
1 chilli paprička
2 čajové lžičky římského kmínu
1 čajová lžička koriandru
3 čajové lžičky kari koření
1 květák
1 brambora
1 l vývar zeleninový
400 ml kokosové mléko
Olivový olej panenský
Koriandr čerstvý
Naan k podávání
Postup:
V hrnci na polovině ghí nebo másla opékejte cibuli 5 minut dosklovita. Přidejte česnek, zázvor, chilli, římský kmín, mletý koriandr a kari a míchejte 2 minuty.
Odložte si 2 pěkné květákové růžičky. Zbylý květák a bramboru přidejte do hrnce, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Ztlumte a za občasného míchání vařte zhruba 20 minut, až bude brambora měkká. Odložte si 2 lžíce kokosového mléka. Zbylé mléko přimíchejte do hrnce, vypněte a nechte 10 minut trochu zchladnout.
Mezitím v pánvi na zbylém másle opečte podélně nakrájené plátky (cca 5mm) z odložených květákových růžiček dozlatova, trvá to asi 3 minuty.
Polévku rozmixujte dohladka, vraťte do hrnce, osolte a opepřete. Vařte 5 minut na mírném ohni. Rozdělte do talířů, pokapejte odloženým kokosovým mlékem a olivovým olejem, ozdobte kousky opečené