Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem

30.11.2021

Suroviny

900 g kuřecí stehenní řízky

2 cibule na proužky

4 stroužky česneku

Zázvor (čerstvý) 50 g

Sůl

Kokosové mléko 400 ml

Koriandr svazek

Rýže basmati, k podávání

Na marinádu:

2 polévkové lžíce černého pepře

2 polévkové lžíce římského kmínu

2 polévkové lžíce mletého koriandru

1 polévková lžíce kokosového oleje

1 polévková lžíce kurkumy (mletá)

Citronová šťáva z jednoho citronu

Postup:

Na marinádu opražte v pánvi nasucho pepř, římský kmín a koriandr. Pak vychladlé koření umelte nahrubo v mlýnku na koření nebo utlučte v hmoždíři. Dejte do mísy spolu s 1 lžící kokosového oleje, přidejte kurkumu, polovinu citronové šťávy a rozmíchejte na pastu. Kousky kuřete obalte ve vzniklé marinádě a dejte do chladu nejméně na 2 hodiny, ideálně ale přes noc.


V pánvi rozehřejte 1 lžíci kokosového oleje. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a na mírném ohni opékejte 15-20 minut, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout. Zvyšte plamen, přidejte kuře i s marinádou a osolte. Opékejte a míchejte 10 minut.


Vlijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Stáhněte oheň a vařte 15 minut, nebo dokud není kuře hotové. Pokud chcete hustší omáčku, vařte dalších 10-15 minut.


Odstavte z ohně a vmíchejte zbylou citronovou šťávu. Posypte koriandrem, podávejte s rýží