Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem
Suroviny
900 g kuřecí stehenní řízky
2 cibule na proužky
4 stroužky česneku
Zázvor (čerstvý) 50 g
Sůl
Kokosové mléko 400 ml
Koriandr svazek
Rýže basmati, k podávání
Na marinádu:
2 polévkové lžíce černého pepře
2 polévkové lžíce římského kmínu
2 polévkové lžíce mletého koriandru
1 polévková lžíce kokosového oleje
1 polévková lžíce kurkumy (mletá)
Citronová šťáva z jednoho citronu
Postup:
Na marinádu opražte v pánvi nasucho pepř, římský kmín a koriandr. Pak vychladlé koření umelte nahrubo v mlýnku na koření nebo utlučte v hmoždíři. Dejte do mísy spolu s 1 lžící kokosového oleje, přidejte kurkumu, polovinu citronové šťávy a rozmíchejte na pastu. Kousky kuřete obalte ve vzniklé marinádě a dejte do chladu nejméně na 2 hodiny, ideálně ale přes noc.
V pánvi rozehřejte 1 lžíci kokosového oleje. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a na mírném ohni opékejte 15-20 minut, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout. Zvyšte plamen, přidejte kuře i s marinádou a osolte. Opékejte a míchejte 10 minut.
Vlijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Stáhněte oheň a vařte 15 minut, nebo dokud není kuře hotové. Pokud chcete hustší omáčku, vařte dalších 10-15 minut.
Odstavte z ohně a vmíchejte zbylou citronovou šťávu. Posypte koriandrem, podávejte s rýží