Játrová paštika
Ingredience:
300 g drůbežích jater
150 g anglické slaniny
150 g másla
50 g sušeného ovoce
Trochu brusinkové zavařeniny nebo kompotu na potření
Tymián
Koňak
Pepř
Sůl
Postup:
1. Sušené bovoce necháme nabobtnat v trošekoňaku, polovinu másla rozpustíme s lístky
šalvěje
2. Na kostičkách slaniny orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek
3. Drůbeží játra opereme, očistíme, nakrájíme na kousky a společně se slaninou dáme na
plech a pečeme v troubě na 160 stupňů 20 minut. Necháme vychladnout. ½ jater nakrájíme
na kousky a druhou polovinu rozmixujeme se solí, pepřem, a rozpuštěným máslem.
4. Do rozmixované směsi přidáme nakrájená játra a sušené ovoce.
5. Vše lehce promícháme. Ale už ne v mixeru, ale vařečkou.
6. Paštiku dle chuti osolíme a přidáme tymián.
7. Ochucenou hmotu balíme do potravinářské fólie, nebo natlačíme do forem a necháme
vychladnout.
8. Na talířích jednotlivé porce paštiky zdobíme čerstvou bazalkou a servírujeme s pečivem.