Ingredience
- 2 lžíce másla
- 3 velké pórky, jen bílá část, nakrájené na kolečka
- 1⁄2 cibule, nakrájené nadrobno
- 2 brambory, oloupané a pokrájené
- 1,25 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
- mořská sůl a bílý pepř
- 200 ml smetany ke šlehání
- případně mléko na rozředění
- hrst pažitky, nasekané nadrobno
Příprava jídla
Na másle velmi zvolna opékejte pórek a
cibuli asi pět minut dosklovita, dávejte pozor, aby se nezabarvily
dohněda. Přidejte brambory, zalijte vývarem, osolte, opepřete a
přiveďte k varu. Přiklopené nechte mírně bublat asi 25 minut doměkka.
Rozmixujte dohladka a pro dokonalý vzhled můžete polévku ještě
propasírovat hustým sítem. Zakryté dejte nejméně na 3 hodiny odpočinout
do chladničky.
Vychlazenou polévku promíchejte se
smetanou a případně ještě zřeďte mlékem na požadovanou hustotu.
Ochutnejte, případně dosolte a podávejte ozdobené pažitkou.