Kynutý rebarborový koláč s drobenkou

09.03.2023

Suroviny

Mouka pšeničná polohrubá 500 g

Krupicový cukr 75 g

Máslo 75 g - rozpuštěné, zchladlé, + na plech

Žloutek 2 ks

Vejce 1 ks - na potření okrajů

Droždí 25 g

Mléko 250 ml

Citronová kůra z 1 citronu

Sůl 1 PL

Rebarbora 500 g - oloupaná, nakrájená na kostičky

Vanilkový cukr 2 bal

NA DROBENKU

Mouka pšeničná hrubá 140 g

Máslo 100 g na kousky

Krupicový cukr 100 g

POSTUP:

Mouku nasypte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí.

Nechte zhruba deset minut stát, aby vzešel kvásek.

Pak přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně přilévejte zbytek mléka.

Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou, až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama.

Nechte až dvě hodiny kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

Předehřejte troubu na 170 °C. Dva plechy vymažte máslem.

Na každý dejte polovinu těsta a rukama (nejlépe to jde hranou dlaně) ho roztáhněte po celé ploše.

Koláče posypte rebarborou a poprašte vanilkovým cukrem.

Na drobenku dejte do misky máslo, posypte ho moukou a cukrem a rychle prsty zpracujte.

Drobenkou pak posypte koláče. Jejich okraje potřete rozšlehaným vejcem.

Pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.