Kynutý rebarborový koláč s drobenkou
Suroviny
Mouka pšeničná polohrubá 500 g
Krupicový cukr 75 g
Máslo 75 g - rozpuštěné, zchladlé, + na plech
Žloutek 2 ks
Vejce 1 ks - na potření okrajů
Droždí 25 g
Mléko 250 ml
Citronová kůra z 1 citronu
Sůl 1 PL
Rebarbora 500 g - oloupaná, nakrájená na kostičky
Vanilkový cukr 2 bal
NA DROBENKU
Mouka pšeničná hrubá 140 g
Máslo 100 g na kousky
Krupicový cukr 100 g
POSTUP:
Mouku nasypte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí.
Nechte zhruba deset minut stát, aby vzešel kvásek.
Pak přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně přilévejte zbytek mléka.
Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou, až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama.
Nechte až dvě hodiny kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Předehřejte troubu na 170 °C. Dva plechy vymažte máslem.
Na každý dejte polovinu těsta a rukama (nejlépe to jde hranou dlaně) ho roztáhněte po celé ploše.
Koláče posypte rebarborou a poprašte vanilkovým cukrem.
Na drobenku dejte do misky máslo, posypte ho moukou a cukrem a rychle prsty zpracujte.
Drobenkou pak posypte koláče. Jejich okraje potřete rozšlehaným vejcem.
Pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.