Nepečený jablečný dort
Suroviny
Jablka 1 kg - oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na kostky
Hřebíček 3 ks
Citronová šťáva 2 ČL
Krupicový cukr 8 PL
Pudinkový prášek 2 bal - vanilkový
Piškoty 1 bal - větší balíček
Smetana ke šlehání 400 ml - 33–40%
Skořice - na posypání
Postup
Jablka zalijte 200 ml vody, přidejte hřebíčky a citronovou šťávu a přiveďte k varu. Vařte 5 minut, vyjměte hřebíček, pak hmotu párkrát pomačkejte šťouchadlem na brambory tak, aby některá jablka byla rozdrcená a některá ještě pevná. Oslaďte.
Pudink rozmíchejte ve 400 ml studené vody a vlijte k jablečné směsi. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 2 minuty.
Dortovou formu o průměru 22 cm vypláchněte studenou vodou, vyložte vrstvou piškotů, zalijte třetinou jablečné směsi a stejným způsobem tvořte další vrstvy do vypotřebování surovin.
Nechte úplně vychladnout a ztuhnout, potom potřete ušlehanou smetanou, uhlaďte a uložte alespoň na hodinu do lednice. Před podáváním poprašte skořicí.