Ovesné sušenky
Suroviny
70 g mouka pšeničná celozrnná hladká
Špetka soli
1/2 čajové lžička kypřícího prášku do pečiva
50 g třtinového cukru
80 g másla
2 polévkové lžíce javorového sirupu
1 vejce
120 g ovesných vloček
80 g sušeného ovoce - švestky, rozinky, meruňky, fíky, datle...
20 g vlašských ořechů - pekanové, vlašské, mandle, lískové...
10 g semínek - dýňová, slunečnicová, sezamová, lněná...
Postup:
Předehřejte troubu na 170/150 °C a vyložte plech pečicím papírem. Promíchejte mouku se solí, práškem do pečiva a cukrem.
Rozpusťte máslo a přilijte k němu javorový sirup. Pak prošlehejte s vejcem. Přisypte ochucenou mouku, přidejte vločky a nasekané sušené ovoce, oříšky a semínka. Lžící spojte v lepivou hmotu.
Z těsta tvarujte kuličky, mírně je zploštěte a skládejte na plech (nebo sušenky tvarujte pomocí vykrajovátka). Pečte 12-15 minut do zezlátnutí. Nechte zcela vychladnout na mřížce.