Pikantní švestkové chutney
Suroviny
1 dávka:
1,5 kg vypeckovaných omytých švestek
300 g třtinového cukru
1 ČL mletého zázvoru
3 stroužky česneku
2 chilli papričky (nemusí být)
10 ks hřebíčku
2 ČL mleté skořice
1/4 ČL strouhaného muškátového oříšku
125 ml červeného vinného octa
125 ml červeného vína
2 PL hořčičných semínek
2 ČL soli
Postup přípravy
Švestky očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do hrnce se silným dnem a zasypeme cukrem. Na středním ohni necháme švestky s cukrem rozpustit. Občas směs promícháme. Mezitím v hmoždíři natlučeme hřebíček a hořčičná semínka. Velmi najemno nasekáme také česnek a chilli papričky. Jakmile jsou švestky s cukrem svařené, přidáme postupně všechny zbylé suroviny. Vše spolu dusíme, dokud se švestky téměř nerozpadnou a směs nezhoustne. Pokud je to nutné, můžeme občas podlít trochou vody. Chutney ochutnáme, podle potřeby ještě okyselíme, dosladíme nebo dosolíme. Hotové chutney plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů.
Necháme vychladnout.