PODKRKONOŠSKÝ HUBNÍK
Hubník patří mezi lidová jídla, která se v Krkonoších zachovala a stále se vaří. Jednoduchý nákyp ze staršího pečiva se sušenými houbami se připravuje po celý rok, ale tradičně se podává o Vánocích.
Suroviny:
60 g sušených hub
6 housek
60 g másla
150 ml mléka
2 vejce
60 g krupice
2 stroužky česneku
Špetka majoránky
Sůl a pepř
1 cibule
50 g strouhanky
3 lžíce sádla
Postup:
Uvařte houby, sceďte je a po vychladnutí nakrájejte na menší kousky.
Předehřejte troubu na 200 °C.
Housky rozkrájejte na kostičky a usušte v troubě. V mléce rozšlehejte vejce a rozpuštěné máslo a nalijte na pokrájené housky a housky nechte nasáknout. Poté směs opatrně promíchejte, přidejte hrubou krupici, houby, sůl, pepř, majoránku, utřený česnek a na sádle osmahnutou cibulku. Opět opatrně promíchejte.
Pekáč o rozměrech zhruba 40×20 cm vymažte sádlem a vysypejte strouhankou. Poté do něj přendejte těsto a pečte 30 minut nebo dozlatova.