PODKRKONOŠSKÝ HUBNÍK

07.12.2022

Hubník patří mezi lidová jídla, která se v Krkonoších zachovala a stále se vaří. Jednoduchý nákyp ze staršího pečiva se sušenými houbami se připravuje po celý rok, ale tradičně se podává o Vánocích.

Suroviny:

60 g sušených hub

6 housek

60 g másla

150 ml mléka

2 vejce

60 g krupice

2 stroužky česneku

Špetka majoránky

Sůl a pepř

1 cibule

50 g strouhanky

3 lžíce sádla

Postup:

Uvařte houby, sceďte je a po vychladnutí nakrájejte na menší kousky.

Předehřejte troubu na 200 °C.

Housky rozkrájejte na kostičky a usušte v troubě. V mléce rozšlehejte vejce a rozpuštěné máslo a nalijte na pokrájené housky a housky nechte nasáknout. Poté směs opatrně promíchejte, přidejte hrubou krupici, houby, sůl, pepř, majoránku, utřený česnek a na sádle osmahnutou cibulku. Opět opatrně promíchejte.

Pekáč o rozměrech zhruba 40×20 cm vymažte sádlem a vysypejte strouhankou. Poté do něj přendejte těsto a pečte 30 minut nebo dozlatova.