Polévka s quinoou a batáty
Suroviny
Quinoa 200 g
Olivový olej 1 PL
200 g Italský špek, nebo pancetta
Cibule 1 ks
Česnek 2 stroužky nakrájený na drobno
Batáty 800 g
Chilli sušené 1 ČL
Sůl podle chuti
Vývar kuřecí 1,5 l
Baby špenát 2 hrnky
Koriandr čerstvý na zdobení
Postup
Propláchnutou quinou zalijte 375 ml vody a nechte máčet 15 minut. Pak slijte a odložte stranou.
V rendlíku rozehřejte na středním plameni olej. Přidejte na nudličky nakrájený špek a opékejte asi 4 minuty dozlatova. Vsypte najemno nakrájenou cibuli a česnek a za stálého míchání opékejte další 4 minuty, až změknou. Pak přidejte oloupané a na kostky nakrájené batáty a chilli a přilijte vývar a přiveďte k varu. Potom vsypte quinou a vařte asi 15 minut, až batáty změknou a quinoa bude vařená. Je-li polévka příliš hustá, můžete ji zředit vodou či vývarem. Na závěr vmíchejte špenátové lístky, osolte a podávejte ozdobené koriandrem.