Polévka z čerstvých rajčat
Suroviny:
1500 g rajčat
500 g řapíkatého
celeru
1 l zeleninového vývaru
1 cibule
20 g másla
lžíce olivového oleje
svazek čerstvé bazalky
zakysaná smetana
sůl, pepř
Postup: Rajčata a celer omyjeme a nakrájíme na menší kusy. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo se lžící oleje a necháme na něm pomalu zesklovatět cibuli. Přidáme celer a ještě chvíli opékáme, poté přidáme rajčata, podlijeme je částí vývaru, přiklopíme a necháme pár minut dusit.
K rajčatům přidáme většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijeme zbytek vývaru, osolíme a opepřeme a necháme asi 10 minut vařit.
Polévku dohladka rozmixujeme a odstavíme. Vmícháme do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si můžeme nechat na dekoraci).
Polévku dochutíme solí a pepřem, podáváme se zakysanou smetanou a lístky bazalky.