Polévka z čerstvých rajčat

13.07.2020

Suroviny:

1500 g rajčat

500 g řapíkatého celeru

1 l zeleninového vývaru

1 cibule

20 g másla

lžíce olivového oleje

svazek čerstvé bazalky

zakysaná smetana

sůl, pepř

Postup: Rajčata a celer omyjeme a nakrájíme na menší kusy. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo se lžící oleje a necháme na něm pomalu zesklovatět cibuli. Přidáme celer a ještě chvíli opékáme, poté přidáme rajčata, podlijeme je částí vývaru, přiklopíme a necháme pár minut dusit.

K rajčatům přidáme většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijeme zbytek vývaru, osolíme a opepřeme a necháme asi 10 minut vařit.

Polévku dohladka rozmixujeme a odstavíme. Vmícháme do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si můžeme nechat na dekoraci).

Polévku dochutíme solí a pepřem, podáváme se zakysanou smetanou a lístky bazalky.