Řepná terina s křenem
Potřebujete:
Lžíci olivového oleje
400 g čerstvého sýra (Matylda, Creamcheese, Lučina),
200g změklého másla
Hrst pažitky
3 lžíce strouhaného křenu
½ lžičky soli
Čerstvě mletý pepř
Lžičku citronové šťávy
6 předvařených řep
Postup:
Formu na srnčí hřbet vystelte potravinářskou fólií tak, aby vám po okrajích zbývalo
ještě dost na zabalení budoucího dna, a lehce vymažte olejem. Sýr ochuťte nastříhanou
pažitkou, máslem, čerstvě nastrouhaným křenem (množství záleží na jeho síle), solí,
pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a citronovou šťávou.
Řepu nakrájejte mandolínou nebo ostrým nožem na tenké plátky. Poklaďte jimi dno formy
(plátky skládejte tak, aby se lehce překrývaly), potřete částí křenového sýra, na něj naklaďte
další řepné plátky a takto pokračujte, až vše spotřebujete. Snažte se vše co nejvíce
upěchovat, aby terina dobře držela. Přetáhněte fólií, zatižte konzervami a dejte minimálně na
dvě hodiny, ale raději přes noc do lednice zatuhnout.