Postup přípravyNejprve si předehřejeme troubu na 175 °C, zapékací místu nebo pekáček si vyložíme pečícím papírem (případně vymažeme a vysypeme dle zvyklostí).
Dále si připravíme ovoce. Hrušky oloupeme, překrojíme na půl, vybereme jádřinec a nakrájíme na cca 3 mm velké plátky.
Při přípravě těsta si jako první vyšleháme bílek v menší míse do hustého sněhu. Později jej používáme při přípravě tvarohové náplně. Takto vyšlehaný ho zatím dáme stranou.
Do jiné mísy si odměříme všechny suroviny na těsto. Začneme těmi suchými - moukou, cukrem a kypřícím práškem, tyto společně promícháme a pokračujeme tekutými - mléko, vejce a olej. Vše rychle projedeme mixérem a stěrkou pečlivě vyškrábeme všechno těsto do připravené vysypané pečící nádoby. Těsto uhladíme.
Do mísy po těstě nachystáme suroviny na tvarohovou vrstvu - tedy tvaroh, vanilkový cukr a škrob. Tyto suroviny rozšleháme mixérem dokud se pěkně nespojí. Nakonec přidáme i vyšlehaný sněhový bílek, kterým jsme začínali celou přípravu. Ten vmícháme stěrkou ručně. Ke hruškám se velmi hodí skořice, nebo třeba špetka mletého badyánu či hřebíčku. Nebojte se tedy ovonět tvarohovou část těsta právě tímto kořením.
Stejnou stěrkou nabíráme jednotlivé porce tvarohové náplně a naneseme na celou plochu těsta.Hrušky - nakrájené poloviny hrušek přemístíme na tvaroh a lehce je zmáčkneme. do těsta. Takto připravený koláč dáme do trouby na cca 30 minut při plném výkonu. Poté dopékáme ještě dalších 15-20 minut při cca 140-150 °C. Celková doba pečení tedy bude cca 45-50 minut.
Upečený koláč necháme vychladnout, nakrájíme a naservírujeme.