Šakšuka

26.06.2019

 2 - 4 Porce


  • Olivový olej 2 lžíce

  • Pasta harissa 2 lžíce - nebo červené feferonky

  • Velké červené papriky, nakrájené na kostičky - 2 ks (asi 300 g)

  • Česnek, nadrobno nakrájený 4 stroužky

  • Mletý římský kmín 1 lžička

  • Velká zralá rajčata, nakrájená (nebo konzervovaná) 5 ks (asi 800 g)

  • vejce 4 ks

  • Sůl


  • Ve velké pánvi rozehřejte na středně silném ohni olivový olej, přidejte harissu nebo čili papriky, rajčatový protlak, papriky, česnek, římský kmín a ¾ lžičky soli. Promíchejte a zahřívejte asi 8 minut, aby papriky změkly. Potom přidejte rajčata, směs přiveďte k mírnému varu a vařte 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Ochutnejte a případně přisolte.

  • Ve směsi vytvořte obrácenou lžící 4 důlky. Do čtyř důlků rozklepněte vejce. Bílky trochu roztáhněte do omáčky vidličkou tak, abyste nepoškodili žloutky. Zahřívejte 8 až 10 minut, dokud bílky neztuhnou, žloutky by však měly být ještě tekuté (chcete-li proces urychlit, přiklopte pánev poklicí). Pánev odstavte, pokrm nechte několik minut odpočívat, rozdělte na talíře.