Salát z pečených brambor s prosciuttem a chřestem
Ingredience
1 kg salátových brambor, oloupaných
12 plátků prosciutta - může být i dušená šunka
2 lžíce panenského olivového oleje
170 g zeleného chřestu, podélně nakrájeného na tenké plátky
50 g salátu - rosso, biondo atd....
80 g strouhaného parmazánu
Na dresink
2 lžíce citronové šťávy
1 stroužek česneku, drceného
4 ančovičky, nasekané nadrobno
sůl a čerstvě mletý pepř
60 ml panenského olivového oleje
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 220°C. Brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte a zprudka přiveďte k varu. Vařte asi 15-20 minut skoro doměkka. Slijte a nechte vychladnout.
2 Zatímco se brambory vaří, prošlehejte přísady na zálivku.
3 Vařené brambory nakrájejte podélně na čtvrtky a každý dílek obalte polovinou plátku prosciutta. Rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olejem, osolte, opepřete a pečte 25-30 minut dozlatova; každých 10 minut obracejte.
4 Mezitím, co se pečou brambory, přiveďte k varu osolenou vodu, ponořte do ní chřest a vařte 1 minutu. Slijte, zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a dejte stranou.
5 Upečené brambory rozložte na servírovací talíř, přidejte salát frisée, chřest a parmazán a pokapejte zálivkou. Ihned podávejte.