Salát z pečených brambor s prosciuttem a chřestem

07.05.2020

Ingredience

  • 1 kg salátových brambor, oloupaných

  • 12 plátků prosciutta - může být i dušená šunka

  • 2 lžíce panenského olivového oleje

  • 170 g zeleného chřestu, podélně nakrájeného na tenké plátky

  • 50 g salátu - rosso, biondo atd....

  • 80 g strouhaného parmazánu

Na dresink

  • 2 lžíce citronové šťávy

  • 1 stroužek česneku, drceného

  • 4 ančovičky, nasekané nadrobno

  • sůl a čerstvě mletý pepř

  • 60 ml panenského olivového oleje

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220°C. Brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte a zprudka přiveďte k varu. Vařte asi 15-20 minut skoro doměkka. Slijte a nechte vychladnout.

2 Zatímco se brambory vaří, prošlehejte přísady na zálivku.

3 Vařené brambory nakrájejte podélně na čtvrtky a každý dílek obalte polovinou plátku prosciutta. Rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olejem, osolte, opepřete a pečte 25-30 minut dozlatova; každých 10 minut obracejte.

4 Mezitím, co se pečou brambory, přiveďte k varu osolenou vodu, ponořte do ní chřest a vařte 1 minutu. Slijte, zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a dejte stranou.

5 Upečené brambory rozložte na servírovací talíř, přidejte salát frisée, chřest a parmazán a pokapejte zálivkou. Ihned podávejte.