Špagetová dýně s rajčatovou omáčkou
Suroviny:
• 1 středně velká špagetová dýně
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 cibule (nasekaná)
• 2 stroužky česneku (nasekané)
• 400 g konzervovaných rajčat (krájených) nebo 4 čerstvá rajčata (nasekaná)
• 1 lžíce rajčatového protlaku
• 1 lžička sušené bazalky (nebo čerstvé, nasekané)
• 1 lžička sušeného oregana
• Sůl a pepř podle chuti
• 50 g parmezánu nebo jiného sýra (volitelně)
• Čerstvá bazalka na ozdobu (volitelně)
Postup:
Příprava špagetové dýně: Předehřejte troubu na 200 °C. Dýni rozpulte podélně a vydlabejte semínka. Potřete olivovým olejem a položte řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 35–40 minut, dokud není dýně měkká. Po upečení ji nechte lehce vychladnout a poté vidličkou vydlabejte "špagety".
Rajčatová omáčka: Mezitím na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a nechte zesklovatět. Poté přidejte rajčata (čerstvá nebo konzervovaná) a rajčatový protlak. Dochuťte bazalkou, oreganem, solí a pepřem. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne.
Spojení dýně s omáčkou: Do pánve s omáčkou přidejte upečenou a vydlabanou dýni. Lehce promíchejte, aby se špagety obalily v omáčce.
Servírování: Před podáváním posypte parmazánem a ozdobte čerstvou bazalkou. Můžete podávat samotné nebo s čerstvým pečivem.