Šumavská bramboračka

13.10.2022

Za mě asi královna mezi polévkami. A ta šumavská obzvlášť. Bramboračka je výborná v létě a na podzim, když se dělá z čerstvých hub, ale lepší je v zimě a na jaře, když se do polévky přidávají houby sušené. Houby sušené jsou víc aromatické a polévce dodají intenzivnější chuť.

Na 4 porce:

300 g hub nebo 80 g hub sušených

4 větší brambory

4-5 stroužků česneku

1 l zeleninového vývaru

200 g kořenové zeleniny (100 g mrkve, 50 g petržele, 50 g celeru)

1 větší cibule

Špetka majoránky

½ lžičky kmínu

Sůl podle chuti

Mletý černý pepř

3 lžíce sádla

3 lžíce hladké mouky

Petrželka nebo pažitka na ozdobu

Postup přípravy:

Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky. Když to zvládnete, tak 5 x 5 mm. Cibuli nakrájejte najemno a brambory na stejné kostičky jako zeleninu.

Zatím si nechte jednotlivé komponenty v miskách odděleně.

V hrnci si rozpalte sádlo a přidejte kořenovou zeleninu a kmín. Restujte tak 2-3 minuty. Restování je důležité. Zelenina pustí chuť a lehce zkaramelizuje. Uvidíte, že takto připravená zelenina je v bramboračce mnohem chutnější, než když ji jen uvaříte.

Po 2-3 minutách přidejte cibuli a společně restujte další 2-3 minuty.

V této fázi přidejte mouku. Společně opékejte a zalijte vývarem.

Šlehejte po celou dobu, aby se z mouky neudělaly hrudky a přiveďte k varu.

Nyní přidejte nakrájené čerstvé houby, nebo namočené, vyždímané a nakrájené houby sušené a samozřejmě na kostičky nakrájené brambory. Na mírném ohni vařte 10-15 minut.

V podstatě tak dlouho, až budou houby, zelenina a brambory měkké. Ale zase ne moc dlouho, aby se brambory nerozvařily.

Důležité je polévkou během vaření míchat, aby se nepřipálila. Na úplný konec přidejte utřený česnek, majoránku a pepř a podle chuti osolíme.