Šumavská bramboračka
Za mě asi královna mezi polévkami. A ta šumavská obzvlášť. Bramboračka je výborná v létě a na podzim, když se dělá z čerstvých hub, ale lepší je v zimě a na jaře, když se do polévky přidávají houby sušené. Houby sušené jsou víc aromatické a polévce dodají intenzivnější chuť.
Na 4 porce:
300 g hub nebo 80 g hub sušených
4 větší brambory
4-5 stroužků česneku
1 l zeleninového vývaru
200 g kořenové zeleniny (100 g mrkve, 50 g petržele, 50 g celeru)
1 větší cibule
Špetka majoránky
½ lžičky kmínu
Sůl podle chuti
Mletý černý pepř
3 lžíce sádla
3 lžíce hladké mouky
Petrželka nebo pažitka na ozdobu
Postup přípravy:
Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky. Když to zvládnete, tak 5 x 5 mm. Cibuli nakrájejte najemno a brambory na stejné kostičky jako zeleninu.
Zatím si nechte jednotlivé komponenty v miskách odděleně.
V hrnci si rozpalte sádlo a přidejte kořenovou zeleninu a kmín. Restujte tak 2-3 minuty. Restování je důležité. Zelenina pustí chuť a lehce zkaramelizuje. Uvidíte, že takto připravená zelenina je v bramboračce mnohem chutnější, než když ji jen uvaříte.
Po 2-3 minutách přidejte cibuli a společně restujte další 2-3 minuty.
V této fázi přidejte mouku. Společně opékejte a zalijte vývarem.
Šlehejte po celou dobu, aby se z mouky neudělaly hrudky a přiveďte k varu.
Nyní přidejte nakrájené čerstvé houby, nebo namočené, vyždímané a nakrájené houby sušené a samozřejmě na kostičky nakrájené brambory. Na mírném ohni vařte 10-15 minut.
V podstatě tak dlouho, až budou houby, zelenina a brambory měkké. Ale zase ne moc dlouho, aby se brambory nerozvařily.
Důležité je polévkou během vaření míchat, aby se nepřipálila. Na úplný konec přidejte utřený česnek, majoránku a pepř a podle chuti osolíme.