Teplý salát s hruškou a houbami

05.09.2019

Suroviny (2 porce)

  • malé brambory 400 g

  • Olivový olej 60 ml

  • různé houby (např. bílé žampióny, hlíva ústřičná a pravé hřiby 500 g

  • nasekaná jarní cibulka 1 svazek

  • zralé hrušky, nakrájené na plátky 2 ks

  • šťáva a naškrábaná kůra z jednoho citronu

  • bílý vinný ocet 30 ml

  • rukolové lístky 60 g

  • zralá avokáda, nakrájená na plátky 2 ks

  • pražené nasekané mandle 100 g

Postup

  1. Vařte malé neoloupané brambory asi 15 minut, dokud nezměknou. Nechte je vychladnout a pak je rozřízněte napůl.

  2. Rozehřejte 30 ml olivového oleje ve velké fritovací pánvi a smažte brambory do zlatohněda. Přidejte houby a jarní cibulku a smažte dalších pár minut. Nakonec přidejte hrušky (opatrně - velmi rychle se rozpadnou). Přidejte citronovou šťávu a kůru, stejně jako zbývající olivový olej a vinný ocet. Míchejte, dokud se vše neprohřeje, potom dochuťte solí a černým pepřem.

  3. Na servírovací talíře položte rukolu a na ni lžící položte teplou salátovou směs a přelijte šťávou. Dílo dokončíte posypáním mandlemi a avokádovými plátky.