Třešňový clafoutis

14.07.2020

Ingredience

    • 500 g třešní, odpeckovaných
    • 1 lžíce krupicového cukru + na vysypání
    • 1 lžíce kirsche nebo jiné třešňové pálenky
    • 1 lžíce rozpuštěného másla na vymazání

NA TĚSTO

    • 100 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 1 střední vejce
    • 3 (střední) žloutky
    • 90 g krupicového cukru
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
    • 1 lžička strouhané kůry z biocitronu
    • 70 g másla, rozpuštěného
    • 160 ml mléka
    • 160 ml smetany ke šlehání
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

Třešně promíchejte s 1 lžící cukru a pálenkou a nechte macerovat asi 1 hodinu. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte asi 3 lžícemi krupicového cukru.2 Dejte do mísy mouku, špetku soli, vejce, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Promíchejte dohladka, pak pomalu zašlehejte mléko. Poté pomalu zašlehejte smetanu a nakonec stejně tak rozpuštěné máslo.3 Rozložte třešně do koláčové formy, zalijte těstem a pečte 30-35 minut, až okraje začnou zlátnout. Neotvírejte dveře trouby! Podávejte horké, pocukrované.