Tvarohový mazanec

05.04.2023

Suroviny

Tvaroh měkký 250 g polotučný

Máslo 150 g změklé

Moučkový cukr 200 g

Vejce 3 ks - 2 do těsta + 1 na potření

Vanilkový cukr 1 bal

Rum 2 PL

Mouka pšeničná hladká 500 g

Mléko 5 PL

Kypřící prášek do pečiva 1,5 bal

Mandle 1 hrst - spařené, oloupané

Rozinky 1 hrst

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C.

V míse utřete tvaroh, změklé máslo, oba cukry, vejce a 2 lžíce rumu dohladka.

Do směsi prosijte mouku s kypřicím práškem, přidejte polovinu oloupaných a nasekaných mandlí, spařené rozinky a mléko. Vařečkou vypracujte tužší těsto. Pokud chcete mít dva menší bochánky, rozdělte těsto na poloviny a na pomoučněném vále vytvarujte dva hladké bochánky.

Přesuňte je na plech vyložený papírem na pečení, povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými oloupanými a rozpůlenými mandlemi a ihned vložte do trouby.

Pečte 10 minut na 200 °C, pak ztlumte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova.

Ke konci pečení přikryjte bochánek shora kouskem alobalu, aby se nespálil povrch, než se propeče uprostřed. Před vyjmutím zkuste špejlí, zda se těsto ve středu nelepí.

Nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem. Skladujte zabalený v potravinové fólii.