Tvarohový mazanec
Suroviny
Tvaroh měkký 250 g polotučný
Máslo 150 g změklé
Moučkový cukr 200 g
Vejce 3 ks - 2 do těsta + 1 na potření
Vanilkový cukr 1 bal
Rum 2 PL
Mouka pšeničná hladká 500 g
Mléko 5 PL
Kypřící prášek do pečiva 1,5 bal
Mandle 1 hrst - spařené, oloupané
Rozinky 1 hrst
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C.
V míse utřete tvaroh, změklé máslo, oba cukry, vejce a 2 lžíce rumu dohladka.
Do směsi prosijte mouku s kypřicím práškem, přidejte polovinu oloupaných a nasekaných mandlí, spařené rozinky a mléko. Vařečkou vypracujte tužší těsto. Pokud chcete mít dva menší bochánky, rozdělte těsto na poloviny a na pomoučněném vále vytvarujte dva hladké bochánky.
Přesuňte je na plech vyložený papírem na pečení, povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými oloupanými a rozpůlenými mandlemi a ihned vložte do trouby.
Pečte 10 minut na 200 °C, pak ztlumte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova.
Ke konci pečení přikryjte bochánek shora kouskem alobalu, aby se nespálil povrch, než se propeče uprostřed. Před vyjmutím zkuste špejlí, zda se těsto ve středu nelepí.
Nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem. Skladujte zabalený v potravinové fólii.