Vánoční hrachová polévka
Suroviny
Hrášek zelený 250 g (mražený)
vývar zeleninový 500 ml
bobkový list 2 ks
máslo 50 g + 2 lžíce na krutonky
Cibule 1 ks střední, nakrájená nadrobno
Kmín ½ ČL
Mouka pšeničná hladká 1 PL
Housky 2 ks nakrájené na kostičky
Majoránka (drhnutá) 1 ČL
Česnek 2 stroužky - drcené
Sůl
Pepř
Postup
Hrách zalijte vývarem, přidejte bobkové listy a vařte 10–15 minut do změknutí.
Na másle osmahněte cibuli dosklovita, přidejte kmín, zaprašte moukou a udělejte cibulovou jíšku. Asi po 10 minutách ji horkou vlijte do polévky a vařte ještě dalších 10 minut do zhoustnutí. V této fázi polévku rozmixujte do hladka a propasírujte. Znovu přiveďte k varu.
Mezitím na pánvi na másle opečte kostičky housek dozlatova.
Na konci varu do polévky promněte majoránku a ochuťte drceným česnekem, solí a pepřem.
Polévku podávejte s opečenými krutony.
Jako vložku můžete do polévky použít pár kuliček hrášku.