Velikonoční nádivka bez masa s marinovaným červeným vejcem - BEZ MASA
Vejce vařené 5 ks
Strouhaná červená řepa 200 g
Houska (starší) 3 - 5 ks
Vejce 1 ks
Hrst nasekaných kopřiv
200 ml mléka
PODLE POTŘEBY
sůl, pepř barevný drcený
máslo
strouhanka
1. Červenou řepu nastrouhejte najemno. Do řepy vložte natvrdo vařená vejce a nechte v lednici marinovat 24 hodin. Vejce vyjměte a umyjte.
2. Rohlíky nakrájejte do mísy, zalijte mlékem a nechte chvíli nasáknout. Propracujeme rukama.
3. Velkou hrst kopřiv spařte vroucí vodou, sceďte, přelijte studenou vodou a vymačkejte z nich tekutinu. Místo kopřiv můžete použít kadeřavou petržel. Bylinku nakrájejte nadrobno.
4. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. K rohlíkům přidejte kopřivy, trochu soli a pepře a spolu se žloutky promíchejte. Přidejte našlehané bílky.
5. Máslem vytřenou formu vysypejte strouhankou, ½ náplně rozprostřete do pekáče. Vložte marinovaná vejce a přikryjte druhou polovinou nádivky. Vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C a nechte péct asi půl hodiny.
Doba pečení se bude řídit vrstvou, kterou jste do pekáčku vložili.