Velikonoční nádivka netradiční - KOLÁČ
Suroviny na těsto
250 g hladké mouky
125 g studeného másla z lednice (1/2 kostky)
6 lžic studené vody
špetka soli
Postup - těsto
Máslo nakrájejte na malé kostičky a dejte do robota. Přidejte mouku a za použití hnětacího háku za chviličku vznikne něco jako drobenka. Sypká směs s většími kusy másla. Přidejte špetku soli a 6 lžic studené vody. Dál nechejte zapnutého robota a z drobenky se stane nelepivé pevné těsto.
Kdo robota nemá, tak všechny suroviny hněte ručně. Práce by neměla trvat příliš dlouho, těsto by se mělo co nejméně ohřát.
Po vypracování zabalte těsto do potravinové folie a dejte minimálně na hodinu, ale klidně i na pár hodin do lednice. Při tomto odpočinku se máslo a mouka krásně propojí, což má vliv jak na chuť těsta, tak i na práci s ním. Při vyvalování pak nemusíte používat vůbec žádnou mouku na podsypávání.
Odpočinuté vychlazené těsto nechejte chvíli při pokojové teplotě, aby nebylo příliš tvrdé, a rozválejte na plát silný asi 0,5 cm.
Není nutné podsypávat, nemělo by se lepit.
Těsto dejte do pečicí formy. Ideální je keramická forma na koláč nebo teflonová
Těsto vytáhněte i na okraje formy, propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a na ten nasypejte pytlík fazolí, které těsto zatíží.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 15 minut. Po této době těsto vytáhněte z trouby ven, odstraňte fazole s pečicím papírem a těsto potřete celé rozšlehaným vejcem.
Potřete celé dno, i boky těsta. Použít můžete vejce, které jste si rozšlehali už do náplně.
Následně naplňte směsí vajíček, sýra, bylinek, masa...
Surovina na náplň
5 vajec
250 ml smetany ke šlehání
200 g pečeného masa - kuřecí
150 g ementálu nebo eidamu
250 g medvědího česneku
sůl podle chuti
čerstvě mletý černý pepř
Postup - náplň
Medvědí česnek opláchněte a v míse spařte horkou vodou. Po minutě dejte do cedníku, propláchněte studenou vodou. Vraťte do mísy a zalijte studenou vodou.
Vejce rozšlehejte metličkou.
Přidejte smetanu a opět důkladně vyšlehejte.
Do této směsi přidejte nastrouhaný sýr, na kousky nakrájené maso a medvědí česnek, který jste scedili a nakrájeli nadrobno. Dochuťte solí a pepřem, důkladně promíchejte. Můžete přidat i čerstvé bylinky, podle toho jaké máte rádi. Výborný je třeba tymián.
Směs nalijte na předpečený korpus a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 170 °C, asi 45 minut.
Po upečení nechejte vychladnout a podávejte vlažné nebo studené. Parádní doplněk ke kousku koláče je lehce osolená a opepřená zakysaná smetana, do které můžete koláč namáčet.