Vepřové koleno na černém pivu
Suroviny:
2 vepřová kolena přední
10 -15 stroužků česneku
sůl
5 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
4 bobkové listy
1l černého piva
Na potření:
1 dl oleje
50 g plnotučné hořčice
10 g mleté sladké papriky
Postup:
Vepřová kolena je nejlépe vykostit. Pokud to nezvládnete, poproste řezníka u kterého kolena kupujete. Kosti v žádném případě nevyhazujte.
Kolena rozložte a patřičně nasolte.
Na dno pekáče položte kosti. Na ně zarolovaná kolena.
Přidejte koření a česnek a kolena zalijte 1 litrem černého piva.
Zaklopte a nechte kolena v chladu marinovat alespoň 2 dny.
Následně dejte takto zakrytá kolena do trouby a pečte na 140 stupňů 2,5 - 3 hodiny.
Po upečení kolena vyjměte. Na kůži nakrájejte proužky, potřete směsí hořčice, papriky a oleje a dejte péct na 200 stupňů 10 -15 minut, nebo až bude kůrčička úplně křupavá.
Jako příloha chléb.