Vepřový prejt
Ovarové maso:
bůček
vepřová hlava
vepřové koleno apod.
důležitou součástí jsou vepřové plíce
kousek jater (není třeba moc - bylo by to hořké)
Koření:
nové koření
sůl
pepř
majoránka (vše podle chuti)
Česnek
Zázvor
housky
vepřový vývar
Postup přípravy receptu
Dáme veškeré maso vařit v málo vodě - mimo jater. Natrháme pečivo a namočíme ho polévkou - vývarem co se vařilo maso, jako na karbanátky. Přidáme koření, semleté maso a semletá syrová játra. Osolíme a ochutnáme.
Vymažeme sádlem silně pekáč, nebo vyšší plech a naklademe v vrstvě prejt. Vršek urovnáme namočenou rukou a ještě poklademe sádlem.
Dáme péci aby byla kůrčička. Je třeba vědět, že vše, krom jater je vařené, tak nepotřebuje prejt moc dlouho péci. Když je třeba trochu potřeme polévkou v průběhu pečení. Podáváme s brambory - a kysaným zelím