Vločkový koláč
Suroviny
ovesné vločky 150 g
mouka pšeničná polohrubá 120 g
třtinový cukr 160 g
jedlá soda ½ ČL
skořice 1 PL
sůl špetka
máslo 120 g - rozpuštěné a zchladlé
banány 1 ks - rozmixovaný
švestky, nebo jiné peckové ovoce 500 g
krupicový cukr 2 PL
voda 2 PL
citronová šťáva 1 PL
Postup:
V míse smíchejte vločky s moukou, třtinovým cukrem, sodou, špetkou soli a mletou skořicí.
Přidejte máslo a banán a dobře rozmíchejte. Nechte 15 minut odpočívat.
Mezitím připravte náplň. Zbývající suroviny pár minut vařte, jakmile začnou houstnout, stáhněte z ohně a nechte lehce zchladnout.
Dvě třetiny těsta přesuňte do dortové formy vyložené pečicím papírem, vložte do trouby předehřáté na 170°C a pečte asi 20 minut, dokud těsto nezačne zlátnout.
Pak ho potřete náplní, rozdělte na ni zbylé těsto a pečte dalších 20 minut.