Zabijačkový guláš dušený v troubě

01.02.2024

Suroviny

vepřová plec 400 g - omytá, osušená a nakrájená na kostky

vepřové sádlo 1 PL

cibule 3 ks - velké, najemno

česnek 1 stroužek - nasekaný

paprika mletá sladká 1 PL - mletá

ledvinky vepřové 200 g - očištěné a odblané, na nudličky (můžete je předem namočit do mléka)

kmín 1 špetka - drcený

sůl

pepř mletý

vývar - na podlévání

pivo světlé - na podlévání

játra vepřová 200 g - očištěná a nakrájená

srdce vepřové 100 g - uvařené z ovaru, na nudličky

majoránka (drhnutá) 2 PL - rozemnutá

cibule 1 ks

na kolečka, k podávání

chleba - k podávání

Postup

Troubu předehřejte na 160 °C. V kastrolu rozehřejte sádlo a osmahněte na něm cibuli do světle zlaté barvy. Přidejte maso, ledvinky, kmín, česnek a opečte, aby se maso zatáhlo.

Maso poprašte mletou paprikou, p

romíchejte a ihned podlijte trochou piva a vývaru z ovaru. Osolte maso, přikryjte kastrol poklicí a vložte do trouby. Pečte 1,5–2 hodiny a podle potřeby občas podlijte.

Když je maso měkké, přidejte pokrájená játra a také uvařené srdce z ovaru. Podle potřeby podlijte a dopečte doměkka; trvá to asi 15–20 minut. Nakonec dochuťte solí, pepřem a rozemnutou sušenou majoránkou.

Podávejte posypané cibulí a čerstvou majoránkou, chcete-li s chlebem.