Zabijačkový guláš dušený v troubě
Suroviny
vepřová plec 400 g - omytá, osušená a nakrájená na kostky
vepřové sádlo 1 PL
cibule 3 ks - velké, najemno
česnek 1 stroužek - nasekaný
paprika mletá sladká 1 PL - mletá
ledvinky vepřové 200 g - očištěné a odblané, na nudličky (můžete je předem namočit do mléka)
kmín 1 špetka - drcený
sůl
pepř mletý
vývar - na podlévání
pivo světlé - na podlévání
játra vepřová 200 g - očištěná a nakrájená
srdce vepřové 100 g - uvařené z ovaru, na nudličky
majoránka (drhnutá) 2 PL - rozemnutá
cibule 1 ks
na kolečka, k podávání
chleba - k podávání
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. V kastrolu rozehřejte sádlo a osmahněte na něm cibuli do světle zlaté barvy. Přidejte maso, ledvinky, kmín, česnek a opečte, aby se maso zatáhlo.
Maso poprašte mletou paprikou, p
romíchejte a ihned podlijte trochou piva a vývaru z ovaru. Osolte maso, přikryjte kastrol poklicí a vložte do trouby. Pečte 1,5–2 hodiny a podle potřeby občas podlijte.
Když je maso měkké, přidejte pokrájená játra a také uvařené srdce z ovaru. Podle potřeby podlijte a dopečte doměkka; trvá to asi 15–20 minut. Nakonec dochuťte solí, pepřem a rozemnutou sušenou majoránkou.
Podávejte posypané cibulí a čerstvou majoránkou, chcete-li s chlebem.