Zapečený chřest s parmskou šunkou
Ingredience
800 g zeleného čerstvého chřestu
šťáva z 1 citronu
1 lžička krupicového cukru
1 lžička másla + trocha na vymazání formy
4 velké plátky sušené šunky nebo 8 menších plátků
150 g ementálu, nastrouhaného nahrubo
1 vejce
150-200 ml smetany ke šlehání
50 ml bílého suchého vína (nemusí být)
sůl a čerstvě mletý pepř
zelená petrželka k podávání
vařené nové brambory k podávání
2 V misce prošlehejte sýr s vejcem, smetanou, vínem a osolte a opepřete. Zapékací misku vymažte máslem. Uvařený chřest rozdělte na 4 svazky a každý obalte uprostřed šunkou. Balíčky naskládejte do zapékací misky a přelijte sýrovo-smetanovou směsí. Vložte do trouby a zapékejte zhruba 25 minut, dokud se sýr nerozpeče, povrch nezezlátne a směs trochu nezpevní. Podávejte posypané čerstvou petrželkou a s vařenými novými bramborami.
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 220 °C. Chřest omyjte a odřízněte podle potřeby zaschlé a zdřevnatělé konce. Škrabkou na zeleninu oloupejte spodní třetinu stonků od hlavičky směrem dolů. V hrnci uveďte k varu vodu ochucenou solí, citronovou šťávou a cukrem. Přidejte lžičku másla, vložte chřest a vařte minutu až dvě podle síly chřestu, takzvaně na skus. Měkký, ale křupavý chřest slijte a ihned ponořte do ledové vody - zachová si tak barvu a křehkost.
2 V misce prošlehejte sýr s vejcem, smetanou, vínem a osolte a opepřete. Zapékací misku vymažte máslem. Uvařený chřest rozdělte na 4 svazky a každý obalte uprostřed šunkou. Balíčky naskládejte do zapékací misky a přelijte sýrovo-smetanovou směsí. Vložte do trouby a zapékejte zhruba 25 minut, dokud se sýr nerozpeče, povrch nezezlátne a směs trochu nezpevní. Podávejte posypané čerstvou petrželkou a s vařenými novými bramborami.