ZÁZVORKY

07.12.2022

Cukroví je to velmi svérázné a ne pro každého. Proti oblibě zázvorek mluví snad všechno. Musí se dlouho odležet, protože měkké zůstanou jen asi tak dvacet vteřin po dopečení.

Mají pikantní chuť po zázvoru, miluje je opravdu jen málokdo a často na talíři s cukrovím zůstávají jako poslední.

Případná náklonnost, nebo dokonce láska k zázvorkám je však velmi intenzivní, nemluvě o vůni, která se při pečení line do všech zákoutí v domě.

Suroviny:

150 g hladké mouky,

Lžička prášku do pečiva

150 g cukru krupice

Strouhanou kůru z citronu

Lžíci zázvoru

2 žloutky

1 vejce

Špetka soli

Postup:

Mouku promícháme s práškem do pečiva, cukrem, strouhanou citronovou kůrou a zázvorem. Přidáme žloutky a vejce a vypracujeme tužší těsto. Rozválíme jej na pomoučeném vále na plát silný zhruba 5 mm a vykrájíme vykrajovátkem jednoduché tvary. Necháme je na plechu vyloženém pečícím papírem odstát přes noc. Druhý den pečeme 15 minut ve vyhřáté troubě na 150 °C.

Pamatujte, že po upečení jsou zázvorky tvrdé a potřebují odležet. Ale stojí to za to.