Zelená jarní polévka
Velikonoce je nejvýznamnější křesťanský svátek, který je spojen s vítáním jara. Tato zelená polévka je ideální tip na Zelený čtvrtek, který předchází Velkému pátku a Bílé sobotě.
Zelená jarní polévka je zeleninová vegetariánská polévka, která není složitá na přípravu. Svou typicky zelenou barvu získá právě z jarních zelených ingrediencí: polníček, špenát, petrželka, kopřiva, medvědí česnek, pažitka nebo pampeliška, které dejte do polévky dle svého vlastního výběru. Polévka je velmi zdravá.
Suroviny na zelenou jarní polévku
2 lžíce másla
1 cibule
1 pórek
200 g brambor
100 g jarního zeleného listí (baby špenát, polníček, pažitka…)
20 g čerstvé petrželky
1 litr zeleninového vývaru
1 stroužek česneku
Postup přípravy zelené jarní polévky
Ve velkém hrnci si rozehřejte na středním ohni máslo, přidejte oloupanou a nasekanou cibuli a bílou část očištěného a nakrájeného pórku na kolečka. Nyní hrnec přiklopte a poduste 10 minut.
Hrnec odklopte a základ zalijte 1 litrem zeleninového vývaru. Přidejte 200 g oloupaných a nakrájených brambor na kostičky a vařte 10 minut. Společně s bramborem můžete přidat i 100 g hrášku nebo řapíkatý celer.
Nyní do polévky přidejte zelenou část pórku nakrájenou na kolečka, 100 jarního zeleného listí podle chuti a 20 g čerstvé nasekané petrželky. Přidejte i 1 prolisovaný stroužek česneku.
Vše zprudka poduste, aby zelenina neměla tendenci ztrácet barvu a jakmile bude zelená část pórku měkká, tak hrnec stáhněte z ohně.
Nyní do polévky přidejte kelímek tučné smetany (alternativně zakysané smetany) a zeleninu rozmixujte do hladké směsi. Pokud není polévka jemná tak, jak by vám vyhovovalo, tak ji můžete ještě propasírovat přes cedník.
Podávejte se smetanou, bylinkami