Recepty ze Sama doma

 

1 Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu na silném ohni a osolte ji. Vložte chřest a uvařte ho doměkka, asi 6 minut. Sceďte ho, osvěžte studenou tekoucí vodou a nechte znovu okapat. Okrájejte špičky a odložte je, zbytek nakrájejte na kolečka.

Minestrone

26.03.2020

1 Rozpalte v hrnci se silným dnem olej a na středním plameni na něm asi 3 minuty opékejte nakrájený špek. Přidejte česnek, mrkev, cibuli, celer, bobkový list a tymián a dále opékejte, dokud zelenina nezačne chytat barvu; trvá to zhruba 7 minut. Vmíchejte protlak, přilijte vývar a rajčata a přiveďte k varu.

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Oháňku narovnejte do pekáčku, přelijte olejem, vsypte koření, zeleninu a cibuli a vložte do trouby. Pečte zhruba půl hodiny a během pečení občas promíchejte, aby se vše pěkně opeklo.

Čočku dobře propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. V hrnci rozehřejeme olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek a asi 5 minut opékejte. Poté přidejte kari a najemno nastrouhaný zázvor a nechte ještě minutku osmahnout. Přidejte čočku, krájená rajčata a zalijte vývarem, dobře promíchejte, přikryjte a přiveďte k varu....