Masové koule a brambory v kysaném zelí
Brambory vařené 450g - na plátky
Brambory vařené 450g - na plátky
Česnek 1 stroužek - nasekaný najemno
200 g Italský špek, nebo pancetta
Chléb bílý 500g (housky, rohlíky, toustový chléb) nakrájený na 1cm kostky
Avokádo 1 ks - oloupané, pokrájené
Cukroví je to velmi svérázné a ne pro každého. Proti oblibě zázvorek mluví snad všechno. Musí se dlouho odležet, protože měkké zůstanou jen asi tak dvacet vteřin po dopečení.
Neboli také odvárka je tak trochu záhadný, starý vánoční pokrm. Záhadný proto, že se recepty na něj silně odlišují a také proto, že se vlastně neví, jde-li o nápoj, kompot, samostatný pokrm nebo přílohu (krajově se podává ke kubovi).
Hubník patří mezi lidová jídla, která se v Krkonoších zachovala a stále se vaří. Jednoduchý nákyp ze staršího pečiva se sušenými houbami se připravuje po celý rok, ale tradičně se podává o Vánocích.
Martin přijel na koni a přivezl první sníh, proto je pečivo podle tradice ve tvaru koňské podkovy.