Lososový sendvič
Avokádo 1 ks - oloupané, pokrájené
Avokádo 1 ks - oloupané, pokrájené
Cukroví je to velmi svérázné a ne pro každého. Proti oblibě zázvorek mluví snad všechno. Musí se dlouho odležet, protože měkké zůstanou jen asi tak dvacet vteřin po dopečení.
Neboli také odvárka je tak trochu záhadný, starý vánoční pokrm. Záhadný proto, že se recepty na něj silně odlišují a také proto, že se vlastně neví, jde-li o nápoj, kompot, samostatný pokrm nebo přílohu (krajově se podává ke kubovi).
Hubník patří mezi lidová jídla, která se v Krkonoších zachovala a stále se vaří. Jednoduchý nákyp ze staršího pečiva se sušenými houbami se připravuje po celý rok, ale tradičně se podává o Vánocích.
Martin přijel na koni a přivezl první sníh, proto je pečivo podle tradice ve tvaru koňské podkovy.
350 g ve slupce uvařených brambor
Přenádherná hornatá krajina, hluboké lesy, květnaté louky, barevní motýli, pasoucí se krávy, bublající potůčky a řeky... To je Šumava! A k tomu samozřejmě dobré jídlo. Masa bylo málo, ale přesto se v šumavských domácnostech objevovalo, a to nejen během masopustu a posvícení. A jestli má něco na Šumavě tradici, tak to jsou recepty z vepřového, a...
Za mě asi královna mezi polévkami. A ta šumavská obzvlášť. Bramboračka je výborná v létě a na podzim, když se dělá z čerstvých hub, ale lepší je v zimě a na jaře, když se do polévky přidávají houby sušené. Houby sušené jsou víc aromatické a polévce dodají intenzivnější chuť.
600 g vykostěných kuřecích stehen